GUIDE: ta reda på dina skulder

Dina skulder finns inte samlade någonstans utan du måste själv ta reda på vart du har skulder någonstans. Alla dina skulder behöver inte nödvändigtvis finnas registrerade på Kronofogden. De som du är skyldig pengar behöver däremot skicka brev till dig med jämna mellanrum för att en skuld inte ska preskriberas. Hur ofta de behöver skicka beror på vad det är för typ av skuld, exempelvis om det är en skuld för att du köpt någonting eller för att du tagit ett lån. Preskriptionstiden är minst tre år.

För att göra en lista över dina skulder, skriver du ner de bolag som du är skyldig. Enklast är att skriva ner själva bolaget och sen vilket inkassobolag företaget anlitat. Du kan ha flera skulder till olika företag men som finns registrerade på inkassobolaget. Ibland har inkassobolaget köpt upp skulden från företaget men ibland är det fortfarande företaget som äger skulden.

Såhär gör du:
1. Börja med att samla den post du får. Där ser du vilka företag du är skyldig. Det är inte säkert att summan stämmer eftersom du kan ha flera skulder till samma inkassobolag och när de skickar brev kanske de bara gör det för en av skulderna.

2. Beställ utdrag från de olika inkassobolagen över din totala skuldsumma som finns registrerad hos dem. Ibland kan du logga in med mobilt Bank-ID för att se dina skulder. Om du väljer att skicka brev kan du exempelvis skriva ”Jag vill beställa en skuldspecifikation som visar hur stor skuld som jag har till er”. Du behöver också uppge ditt personnummer, namn, adress och telefonnummer. Glöm inte heller att underteckna varje brev och datera det med dagens datum.

3. Logga in på Kronofogden med bank-ID för att se vilka skulder som finns registrerade där. Om du inte har tillgång till dator eller bank-Id kan du exempelvis ringa så skickar de hem ett utdrag till dig.

Om du ska ansöka om skuldsanering gör det ingenting ifall du skulle missa att uppge någon enstaka skuld. Det är svårt att veta alla skulder. Ansöker du om skuldsanering behöver de du är skyldig pengar hålla koll och höra av sig till Kronofogden. Om du får beslut om skuldsanering kan ingen kräva dig på pengar för en skuld som uppstod före ditt beslut om skuldsanering.

Publicerad: 27 december 2019

Typ: Okategoriserade