Vad händer om jag inte kan betala mina räkningar?

Det vanligaste som händer är att din obetalda räkning skickas till inkassoföretag, (händer inte alltid), som i sin tur skickar ett nytt krav till dig, ett inkassokrav. Med inkassokravet brukar du få en extra avgift om 180 kr. Inkassobolaget är ett företag som erbjuder hjälp till andra företag med att driva in skulder.

Om du inte betalar kravet kan inkassoföretaget lämna in en ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogden. Du kommer då att få ett brev som du ska skriva under att du tagit emot. Om du vill motsätta dig skulder därför att den inte är din behöver du göra det när du får ett betalningsföreläggande från Kronofogden. Ett fastställt betalningsföreläggande är ett bevis på att skulden är riktig.

Du kommer inte att hamna i fängelse om du inte betalar dina räkningar. Däremot kan olika räkningar föra med sig olika konsekvenser av att du inte betalar dem. Om du inte betalar din hyra kan det sluta med att du blir avhyst.

Om du har registrerade skulder på Kronofogden kan de utmäta dina tillgångar och din inkomst. Läs gärna mer om utmätning https://www.kronofogden.se/Utmatning2.html

Har du så mycket skulder att du inte kommer kunna betala dem inom ungefär 10 år eller mer kan du kanske få en skuldsanering beviljad. Läs gärna mer om skuldsanering https://www.kronofogden.se/vanligskuldsanering.html

Publicerad: 11 december 2019

Typ: Frågor och svar

Ämnen: , , ,