Jag har inte råd att betala alla räkningar, vad ska jag göra?

Det är jobbigt att hamna i ekonomisk stress och veta att en inte har råd att betala alla räkningar.

Om du inte har råd med alla räkningar behöver du prioritera. Du behöver välja vilka räkningar som är viktigast att betala. Vi rekommenderar dig att betala de räkningar som ger minst konsekvenser. Exempelvis är det viktigt att prioritera hyran om du bor i hyresrätt. Betalar du inte hyran riskerar du att bli avhyst från din bostad. Om du väljer att inte betala elen kommer den att bli avstängd när det har gått för lång tid. Om du inte betalar en avbetalning på ett lån kommer hela lånet bli uppsagt när det gått tillräckligt lång tid. Skulden kommer att gå vidare till ett inkassobolag och till Kronofogden om du inte betalar och du kommer få en betalningsanmärkning.

Det är lätt att göra ogenomtänkta val när en är stressad. En del prioriterar att betala av på lånen istället eftersom de får flest brev om de skulderna.

Om du känner dig väldigt stressad över din ekonomi kan det vara skönt att ha någon att prata med och som kan ge stöd och råd kring din ekonomi. Hör av dig till oss på EKSAM eller till budget- och skuldrådgivningen i din kommun.

Publicerad: 27 december 2019

Typ: Frågor och svar

Ämnen: , ,