Hur mycket pengar får jag behålla om jag har löneutmätning?

Kronofogden har ett existensminimum som kallas för ”förbehållsbelopp”. Det är de pengar du får behålla, efter att den som betalar ut din inkomst gjort avdrag enligt Kronofogdens beslut. Innan löneutmätningen sätter igång brukar du få ett brev ”redogörelse för inkomster och utgifter” från Kronofogden.

De pengar som dras av från din inkomst går till att betala de skulder som finns registrerade på Kronofogden. Löneutmätningen fortsätter tills dess alla skulder på Kronofogden är betalade.

Om du är ensamstående får du behålla 4 814 kr + hyra (2019). Du får inte behålla pengar utöver det för din elräkning (om du inte betalar för uppvärmning av din bostad). Du får däremot behålla pengar för att kunna betala:
– barnomsorg
– medicin och sjukvård upp till högkostnadsskyddet
– hemtjänst
– resor till och från arbete
– kostnader för umgänge med barn som inte bor med dig
– vissa kostnader för specialkost (läkarintyg krävs)

I vissa fall kan du även få behålla pengar för att kunna betala underhåll till den andra föräldern för barn som inte bor med dig.

Har du behov av tandvård eller glasögon kan du ha rätt till uppehåll i utmätningen om du inkommer med ett kostnadsförslag. Kontakta Kronofogden för att få mer information kring detta.

Läs mer om hur mycket pengar du får behålla vid en löneutmätning på Kronofogdens hemsida: https://www.kronofogden.se/Hurmycketfardubehalla.html

Om du vill göra en provberäkning på hur mycket du får behålla vid en löneutmätning kan du göra det här: https://www1.kronofogden.se/wfmp1/fbbb-web/html/index.html

Publicerad: 10 december 2019

Typ: Frågor och svar

Ämnen: ,